"Nimic nu rezista vointei inversunate de a reusi."

Home Up

Vedetele cinematografiei
Up Cinematografia de azi

 

        

           

                Epoca de aur a cinematografiei

            Hollywood -ul si-a trait epoca de aur in anii 30-40 ai secolului XX; decadferea a inceput odata cu aparitia televezorului, care a atras lumea iubitoare de filme clasice aici si multi actori  au devenit staruri cu renume internationale.

        Filmul mut a vrajit milioane de oameni dar succesul filmului Cantaretul de jazz (1927) a convis Hollywood-ul ca viitorul apartine filmului sonor. In scurt timp aproape in fiecare studio a aparut aparatura de sunet, si o noua era in istoria cinematografului.

            Muzicalul

        Sunetul a avut efecte si in formarea coloanei sonore a filmelor. Muzica a devenit o parte componenta a filmului. Astfel s-a nascut muzicalul. Cel mai spectaculos film de acest gen a fost Damele (1934). Muzicalurile au avut succes si pe scena dar folosirea camerelor asezate in diferite unghiuri si pri-planurile au creat un efect mai atragator. Din aceasta cauza filmele de succes realizate la mijlocul secolului au mrealizat un profit foarte mare. Astfel Hollywoodul a devenit patronul muzicii secolului XX.

            Comedia si evadarea

        Cel mai vizibil avantaj al noii tehnici era muzica, daracum deja se putea vorbi si astfel s-a dezvoltat un tip nou de comedie. Comicii care in loc de comicul de situatie au creat hazul cu jocuri de cuvinte si-au folosit talentul si in film.

        A existat si comedia burleasca in care personajele balbaite reuseau sa induca in eroare si sa invinga personajele mult prea serioase.Dar nu numai comediile au atins apogeul odata cu aparitia filmelor sonore.

        In anii treizeci Hollywoodul era foarte putin atins de criza economica, astfel tema principala a ramas in continuare evadarea in lumea povestilor.

        Filmele in care actiunea sau suspansul erau mai presus de toate, de exemplu in westernuri sau filme de groaza, s-au integrat repede tehnicilor sonore cu care se putea intensifica tensiunea sau se deschidea noi posibilitati pentru o caracterizare mai complexa a personajelor.

            Sistemul bazat pe vedete

        Realizare filmelor hollywodiene s-a bazat mai ales pe staruri, printre care au existat vedete renumite ca Gary Cooper, Bette Davis, Clark Gable, Gregory Peck si Spencer Tracy. Studiourile faceau orice pentru publicitatea acestora, astfel ca fanii se duceau automat la un film "cu Clark Gable " indiferent de tema acestuia. Sistemul acesta era foarte important intr-o industrie care intr-un timp scurt a realizat deosebit de multe filme.

            Dincolo de granitele Hollywood-ului

        In afara Statelor Unite cele mai multe filme au fost un mijloc de distractie ieftina, fiind realizate doar pentru publicul tarii respective.

        Spre deosebire de occident Uniunea Sovietica a trecut foarte lent la realizarea filmelor sonore iar asuprirea politica sub conducerea lui Stalin a intrerupt multe cariere artistice. Marele regizor al filmelor mute Serghei Eisenstein a realizat totusi capodopera Ivan cel Groaznic, iar Mark Donskoi a aratat o imagine superba despre viata Rusiei inainte de revolutie in filmul Copilaria lui Maxim.

        Cel mai mare talent englezesc, Alfred Hitchock facue deja cateva filme, printre care Rendez-vous Londonez (1938) inainte de a se stabili la Hoolywood. In filmele sale, de la Fascinatie (1945) la Psycho (1960) el a dovedit un desavarsit profesionalism, a creat scene extrem de tensionate, extrem de suspense create cu maiestrie si personaje inconfundabile. De altfel s-a icetatenit termenul profesional Hitch.

            Problemele dupa razboi

        Spre deosebire de industria filmului din cele mai multe tari, Hoolywoodul a ramas la fel de productiv si in timpul celui de-al doilea razboi mondial ca si inaintea acestuia. Insa dupa terminarea razboiului s-au ivit tot mai multe probleme. O hotarare juritica a intrerupt controlul studiourilor asupra cinematografelor, astfel in fata acestora s-a deschis o concurenta libera. Maccarthysmul -presupusa urmarire si punerea pe lista neagra a comunistilor- a privat industria filmului de multi actori talentati.

            Superproductii istorice

        In anii cincizeci, vedete consacrate ca Cary Grant sau James Stewart si-au sporit renumele, dar au aparut numeroase noi talente, care au fost identificate cu tineretul rebel, ca Marlon Brando sau James Dean, si Marilyn Monroe. Proclamata dupa razboi zeita sexului, Monroe era o frumusete blonda, intruchiparea nevinovatiei si de o vulnerabilitate care iesea in evidenta mai ales in conditiile simple. Propaganda vietii ei personale si moartea ei fulgeratoare au creat o legenda.

       

       

 

Hit Counter

Home ] Up ] Cinematografia de azi ]

Send mail to pixel_la@yahoo.com with questions or comments about this web site.