"Nimic nu rezista vointei inversunate de a reusi."

Home Up

Stiati ca...
Up

 

        

        Stiati ca...

        Omul clipeste o data sau de doua ori la doua secunde. O clipire dureaza o treime de secunda. Asta inseamna ca in timpul unei zile de 12 ore, clipim 25 de minute. Copii clipesc doar de la varsta de 6 luni.

    ▪  Bumbacul se cultiva in India si Pakistan in preajma anului 3000 i.Hr. Europenii l-au adus din orient cu aproximativ 2350 de ani in urma.

    ▪    Cele mai multe salamandre traiesc in locuri umede si intunecoase; pe sub busteni, pietre, gramezi de frunze. Salamandrele se gasesc de obicei in apropierea apelor, acolo fiind locul unde femelele isi depun ouale.

    ▪    Prima femeie-cascador este considerata a fi Helen Holmes. Cel dintai film in care a executat cascadorii a fost realizat in anul 1914. Ea a sarit de pe calul in galop, a condus motocicleta pe drumuri periculoase si a sarit de pe acoperisul cladirilor.

    ▪    Seismograful ese un aparat special care masoara cat de puternic este un cutremur. Este format din doua componente: o greutate suspendata pe un  fir elastic si un cilindru care se roteste. Firul este prins de un suport metalic al carui capat este cufundat in pamant. Undele seismice provocate de de un posibil cutremur misca aparatul inainte si in apoi. Penita, fixata de greutatea prinsa de fir, se misca si ea in aceeasi directie si va insemna pe hartie de pe cilindru aceasta miscare.

        Mercurul este, la temperaturi obisnuite, un metal lichid. Utilizat la fabricarea termometrelor medicinale, cu acesta se masoara temperatura corpului omenesc.

        Vivariul este un loc in care animalele sunt tinute in conditii cat mai asemanatoare cu cele din mediul din care provin. De obicei vivariul are forma unui recipient de sticla. Animalele care se tin de obicei in vivariu sunt broastele testoase, serpii, soparlele, insectele, paianjenii.

    ▪    Venus are nevoie de o perioada de timp cat 243 de zile de pe Pamant pentru a se roti o data imprejurul propriei axe, aceasta planeta avand o zi mai lunga decat oricare alta planeta din Sistemul Solar.

    ▪    Crabul-paianjen gigant din Japonia masoara aproape 4 metri intre varfurile clestilor din fata. Daca s-ar intinde bine, ar putea cuprinde in brate cinci oameni! Crabul-mazare, piticul din neamul crabilor, e mic cat un bob de mazare. El traieste ascuns in cochiliile unor scoici.

    ▪    Fiind un inotator iscusit, marele rechin alb poate parcurge intr-o singura zi 800 de kilometri.

        Prima vietuitoare in spatiu a fost Laika, o catelusa care a calatorit cu nava spatiala sovietica Sputnik 2 in anul 1957. Laika a supravietuit lansarii si calatoriei in spatiu, dar a murit cand rezervoarele de oxigen s-au terminat. Tre ani mai tarziu in august 1960, alti doi caini, Belka si Strelka, au devenit primele vietuitoare care au supravietuit calatoriei in spatiu.Ele au fost transportate la bordul navetei Sputnik 5. In spatiu au mai ajuns cimpanzei, broaste testoase, muste si viermi.

    ▪    Stratul de ozon e o "patura" gazoasa subtire care inconjoara Pamantul la o inaltime de 15 si 50 km de la sol. Ozonul e un gaz foarte important care face parte din atmosfera terestra. El reprezinta un fel de ecran protector in fata radiatiilor ultraviolete daunatoare provenite de la soare.

    ▪    In libertate, panda urias sau ursul de bambus, cum mai este numit, se gaseste doar in cateva puncte izolate ale unei paduri racoroase si umede, situate la altitudinea de 1200-1500 m in muntii centrali ai Chinei de Sud. In aceste locuri creste hrana lor preferata: bambusul.

    ▪    Cel mai mare gheizer se afla in Noua Zeelanda si se numeste Waimangu (apa neagra). Una dintre eruptiile sale a masurat 457 m in inaltime.

    ▪    Chiripiciul este un pamant malos, modelat sub forma unor caramizi, iar apoi uscat de soare. Caramizile din chirpici folosesc la construirea unor case.

    ▪    Lumina soarelui, vantul si apa vor mai exista pentru foarte multi ani. Toate acestea pot fi folosite pentru producere de energie. Panourile solare capteaza caldura Soarelui si pot fi folosite pentru producerea apei calde. Centralele hidroelectrice folosesc forta apei. In multe locuri din lume au fost create adevarate "campuri" eoliene, unde morile de vant capteaza energia vantului. Soarele, apa, vantul sunt considerate surse de energie "curate", deoarece in urma folosiri lor nu se produc substante poluante.

    ▪    Stanca Ayers (sau Uluru, cum o mai numesc bastinasii) este o piatra uriasa de culoare brun-portocaliu. Este considerata cel mai mare monolit din lume, avand o inaltime de 335 m. Culoarea sa deosebita "de rugina", care o scoate in evidenta in intinderea desertului, se datoreaza bogatiei de oxizi de fier din roca.

    ▪    Un copil nou-nascut nu deosebeste culorile. El dobandeste aceasta posibilitate abia la 6-7 luni. Un adult poate vedea in jur de 10000 de nuante de culori.

    ▪    Terenurile mlastinoase reprezinta aproximativ 6% din suprafata de uscat a globului si sunt raspandite in toata lumea, de tundra pana la tropice.

 

Hit Counter

Home ] Up ]

Send mail to pixel_la@yahoo.com with questions or comments about this web site.